Spanje: huisdierensector goed voor € 1,2 mld. in 2018, vijfde markt in Europa

De omzet binnen de Spaanse markt van geneesmiddelen en voedsel voor huisdieren betrof vorig jaar meer dan € 1,2 mld. Deze gegevens werden bekendgemaakt door de branchevereniging Veterindustria ter gelegenheid van Iberzoo+Propet 2019 vakbeurs die vorige maand plaats heeft gevonden in Madrid. Volgens Anfaac, de nationale vereniging van fabrikanten van voeder voor gezelschapsdieren, betrof het in 2018 voor €278,36 mln. geneesmiddelen (+ 2,56%).

Foto Cinco Días
Beeld: ©Cinco Días / Cinco Días

De e-commerce van deze producten groeide met 25% en vertegenwoordigt reeds tussen 5% en 6% van de omzet. Dit verkoopkanaal won veel populariteit bij de consument tijdens de crisis vanwege de lagere prijzen en de toegevoegde waarde van de levering aan huis. Daarentegen hebben de gespecialiseerde hypermarkten ook aan terrein gewonnen, maar helaas ten koste van de kleine buurtwinkels.

Volgens Euromonitor Internationaal is Spanje de vijfde grootste markt van gezelschapsdieren van Europa (in 2017 een waarde van € 25 mld.). Boven aan de lijst en dus voor Spanje staan het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Italië. In Europa geeft een huishouden jaarlijks gemiddeld € 271 uit aan honden en katten, terwijl dit in Spanje (met 16 mln. geregistreerde huisdieren) gemiddeld € 130 is bij honden en € 91 bij katten.

Tijdens de Iberzoo+Propet beurs waren 239 exposanten aanwezig uit 57 landen die allen het allernieuwste toonden aan het publiek bestaande uit dierenartsen, stylisten en kappers, speciaalzaken, dierenverblijven, dierentuinen, dierenopvang, rasverenigingen en de dierenbescherming.

Deze derde editie bevatte twee innovaties: het gedeelte ‘Empleo Vet’, met lezingen over werkgelegenheid binnen de sector en tips voor het voorbereiden van een sollicitatiegesprek, en het onderdeel ‘Pet Solidario’ voor het in goede banen leiden van donaties door de beurs exposanten aan de Federatie van Dierenbeschermers uit Madrid, Fapam.

Bron: Cinco Días