Agro-handelsmissie naar Oezbekistan in maart 2019

De agrarische ontwikkelingen in Oezbekistan bieden grote mogelijkheden voor de Nederlandse agrofoodsector. Vooral in de sectoren tuinbouw, zuivel, aardappelen en pluimveehouderij liggen er kansen. Het ministerie van LNV organiseert samen met landbouwraad Meeuwes Brouwer een handelsmissie naar het land. Deze vindt plaats in de week van 11 tot 15 maart.

Tijdens de missie wordt een bezoek gebracht aan de internationale landbouwbeurs ‘Agroworld Oezbekistan’ in de hoofdstad Tasjkent. De deelnemers gaan ook naar de belangrijke landbouwregio Namangan. Tijdens de missie zijn er gesprekken ingepland met landelijke en regionale autoriteiten en organisaties en met potentiële Oezbeekse zakenpartners. De opgaveperiode voor de handelsmissie sluit op 1 februari.

Politieke hervormingen

De landbouwcontacten tussen Nederland en Oezbekistan zijn afgelopen jaar geïntensiveerd. Het aantreden van de nieuwe President Mirziyoyev in Oezbekistan heeft vanaf 2017 geleid tot politieke en economische ontwikkelingen, zegt landbouwraad Meeuwes Brouwer. “Het land ziet uit naar samenwerking met bedrijven uit Europa en dan vooral uit Nederland. De Nederlandse agrosector met al zijn kennis en ervaring wordt gezien als een partner waarmee men graag samenwerkt.”

Accreditatie voor Oezbekistan

Brouwer is als landbouwraad gestationeerd op de Nederlandse ambassade in Moskou. Zijn werkgebied omvat de landen Rusland, Kazachstan, Wit-Rusland, Armenië en Kirgizië. Sinds 1 januari van dit jaar is hij voor landbouw namens Nederland ook mede geaccrediteerd voor Oezbekistan. “Dat is een signaal naar de autoriteiten in Oezbekistan dat overheid en bedrijfsleven uit ons land graag willen samenwerken met bedrijven en instanties in Oezbekistan.”

Lange tijd is Oezbekistan een tamelijk gesloten land geweest. Nederlandse bedrijven vonden het lastig om zaken te doen. De machtswisseling in 2017 heeft daar verandering in gebracht. Zo is het valutabeleid merkbaar hervormd waardoor het betalingsverkeer is vereenvoudigd. Er kan vanaf februari zonder visum naar het land worden gereisd.

Groeiende interesse bij agrobedrijven

De interesse onder Nederlandse bedrijven voor investeringen in Oezbekistan groeit aanzienlijk zegt Brouwer. Hij leidt dat onder meer af uit de grote deelname aan de eerdere handelsmissie naar Oezbekistan begin 2018. Recent heeft een seminar in Nederland plaatsgehad over de ontwikkelingen in het land, waar zo’n honderd vertegenwoordigers van Nederlandse agrobedrijven op af kwamen.

Afspraken met Oezbeekse overheid

In augustus 2018 is een delegatie uit Oezbekistan in Nederland op bezoek geweest. Tijdens dit bezoek zijn afspraken gemaakt tussen het ministerie van LNV en de Oezbeekse overheid over samenwerking op landbouwgebied, bijvoorbeeld op het gebied van fytosanitaire en veterinaire regelgeving, kwekersrecht en registratie van nieuwe rassen plantmateriaal.

Nederlandse experts gaan de Oezbeekse autoriteiten ondersteunen bij de hervorming van de richtlijnen op deze terreinen. Ook is toen de intentie uitgesproken om in 2019 een marktstudie uit te voeren naar de markt en handel in plantaardig uitgangsmateriaal in Oezbekistan door onderzoekers uit Nederland.

30 miljoen consumenten

Oezbekistan is een voormalige Sovjetrepubliek in Centraal-Azië, grenzend aan onder meer Kazachstan en Afghanistan. Er wonen ruim 30 miljoen mensen in een land dat 10 keer zo groot is als ons land. De Oezbeken staan bekend om hun gezonde ondernemersgeest.

De inzet van de huidige regering is om de landbouwsector op een hoger peil te brengen. Landbouwraad Brouwer: “Gezien de recente economische hervormingen in het land is nu het moment voor Nederlandse agrofoodbedrijven om in te stappen.”

Hij denkt daarbij vooral aan bedrijven die actief zijn in de tuinbouw-, zuivel- en pluimveeketen. Ook voor ondernemers in de agro logistieke sector (opslag, sortering, verpakking, verwerking en transport) biedt Oezbekistan volgens Brouwer mogelijkheden. “Belangstellenden kunnen tijdens de komende handelsmissie contacten leggen met mogelijke samenwerkingspartners.”

Aanmelden & Registratie 

Als u geïnteresseerd bent in deelname in deze Nederlandse Agro Handelsmissie in de week van 11 maart in Oezbekistan kunt u zich tot vrijdag 1 februari 2019 aanmelden bij de Nederlandse ambassade in Moskou.

E-mail: MOS-LNV@minbuza.nl onder vermelding van Agricultural Trade Mission Oezbekistan.

Mocht u vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Meeuwes Brouwer, e-mail MOS-LNV@minbuza.nl of telefoon +7 4957972917.