Handelsmissie agrosector naar Pakistan 3-7 maart 2019

In navolging op het succesvolle programma ‘’Orange is the new green‘’ in 2016 wordt vanwege kansen in deze markt een missie naar de Pakistaanse provincie Punjab georganiseerd. Het doel van deze missie is de promotie van Nederlandse expertise en betrokkenheid bij duurzame intensieve voedselproductie en -verwerking in Punjab en daarnaast ook de groeiende zuivelsector. U kunt zich tot uiterlijk 1 februari 2019 aanmelden.

Sectoren

Heeft u interesse in het zakendoen met Pakistan en bent u actief in de volgende agrosectoren:

  • Akker- en tuinbouw (kennis, zaden, pootgoed, technologie, koeling, opslag, postharvest van vooral aardappels, uien, groenten en fruit);
  • Zuivel (kennis en equipment).

Neem dan deel aan de missie naar Pakistan!

Achtergrond

Deelname aan de missie biedt u een goede gelegenheid zakelijke contacten te leggen en uw netwerk in Pakistan op te zetten of uit te breiden. Er is duidelijke interesse bij bedrijven en kennisinstellingen in Punjab in deze sectoren om in aanraking te komen met Nederlandse bedrijven. De veiligheidssituatie in Pakistan is onveranderd gebleven. De houding jegens Nederlandse bedrijven is positief. De verwachting is dan ook dat de politieke situatie begin 2019  weer genormaliseerd zal zijn.

Aardappel & uiensector in Pakistan

De aardappelproductie in Pakistan heeft de afgelopen 25 jaar een enorme toename gezien. De productiviteit is bijna verdubbeld van 11 tot 21 ton per hectare. De totale oppervlakte van geoogste aardappelen zijn in de afgelopen 25 jaar meer dan verdubbeld. In Pakistan vindt 83% van de aardappelproductie plaats in de op 2 na grootste provincie van Pakistan, Punjab. Daarnaast is de teelt van aardappelen onlangs sterk uitgebreid in andere regio’s.

Pakistan behoort wereldwijd tot één van de grootste uien producerende landen, met een totale productie van 1,74 miljoen ton in 2015. De productie is de afgelopen 25 jaar meer dan verdubbeld, terwijl de opbrengst nog heel laag is waardoor een verbeteringsslag goed gemaakt kan worden. Tal van groente zaden zijn gewenst vanwege betere opbrengst, ziekteresistentie en nieuwe klantvoorkeuren. Kortom veel behoefte aan verbeterd zaad- en pootgoed, teelttechniek, machines, opslagfaciliteiten, klimaatregeling en verwerkingsapparatuur. Daarnaast ook kansen voor kennisinstituten: er is veel behoefte aan expertise op het gebied van capaciteitsopbouw en kennisoverdracht.

Zuivelsector in Pakistan

Pakistan is het op twee na grootste melk producerende land ter wereld met op jaarbasis een productie van 38 miljard liter melk. Momenteel wordt nog geen 10% van de verhandelbare melk die in Pakistan wordt geconsumeerd, verwerkt en verpakt aangeboden. De melkproductie is niet optimaal en de vraag naar veilige melk neemt daarbij toe. Er is vooral een gebrek aan kennis en equipment. Deze verschuiving zal naar verwachting in de nabije toekomst versnellen als gevolg van de groeiende middenklasse, de behoefte aan meer melk van een hogere kwaliteit, alsmede de toenemende verstedelijking. De overname door FrieslandCampina in Pakistan van Engro Foods Limited (51%), het op één na grootste zuivelbedrijf in Pakistan, speelt hierop in.

Kosten

€ 500,- excl. btw per deelnemend bedrijf, maximaal 2 personen per bedrijf. Kosten voor reis en verblijf en andere individuele kosten zijn voor eigen rekening. Lokaal collectief transport is inbegrepen. Lunch en enige diners worden u aangeboden.

Deadline

De deadline voor deelname aan deze missie is 1 februari 2019. Er is ruimte voor maximaal 15 deelnemers.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joost van Dam of bel 033 433 0131.

Voorbereidende seminars

  • Datum: 15 januari
  • Locatie: Amersfoort

Op 15 januari zullen seminars plaatsvinden over de kansen in Pakistan, gefocust op de volgende sectoren:

  • Zuivel sector (12.30-14.30 uur, voorafgaand: broodjeslunch)
  • Akker- en tuinbouw sector (15.00-17.00 uur, na afloop netwerkborrel).

Tijdens het seminar zullen de volgende zaken worden besproken:

  • Kansen in de akker-, tuinbouw en zuivel sectoren (separaat behandeld). Robert van den Heuvel zal een presentatie geven over zijn marktonderzoek en de kansen in de tuinbouwsector in Pakistan & Remco Schrijver van VetEffecT bespreekt de kansen in de zuivelsector.
  • Zakelijke gebruiken en cultuurverschillen & de veiligheidssituatie m.b.t. Pakistan.
  • Praktijkverhaal door Nederlandse ondernemer.

Deadline aanmelden

U kunt zich tot 10 januari voor dit seminar aanmelden bij Joost van Dam.

Bron: NEC