Overzicht van Franse agrofood vakbeurzen 2018-2019

De Franse vakbeurzen zijn een prima instrument om in contact te komen met potentiële handelspartners in Frankrijk, maar ook met op de beurs aanwezige Nederlandse bedrijven met mogelijk reeds ‘Frankrijk-ervaring’ – altijd handig als infobron voor het verkrijgen van aanvullende, praktische informatie of om mogelijkheden voor eventueel  ‘meeliften’ te bespreken.

Frankrijk telt een groot aantal gespecialiseerde, zowel nationale als regionale, vakbeurzen op het agrofood vlak, inclusief op aanpalende terreinen als biobased /circulaire economie, verpakkingen, biogas, laboratoria equipment enz.

Sommige van deze beurzen willen zich verder internationaliseren en bieden speciale service aan buitenlandse bezoekers en/of exposanten.

Op enkele vakbeurzen organiseert het Landbouwbureau Parijs een netwerkreceptie voor de Nederlandse exposanten en hun klanten of een Holland paviljoen. Dit kan jaarlijks wisselen. Neem dus contact met ons Bureau bij vragen (PAR-LNV@minbuza.nl ).

De Franse beursorganisatie, Promosalons – met een vestiging in Nederland – geeft voorlichting over door Promosalons beheerde Franse vakbeurzen en bemiddelt bij individuele beursdeelname als exposant. V.w.b. gerelateerd aan agrofood zijn deze: SIMA, SIAL, Equiphotel, All4Pack, Salon du Fromage en SITEVI. Meer informatie: www.promosalons.nl

B2B meetings en het Enterprise Europe Network

Een toenemend aantal beurzen organiseert een conferentieprogramma en b2b meetings voor bezoekers en exposanten. Een goede manier om in contact te komen met potentieel geïnteresseerde afnemers/distributeurs/agenten. Deze b2b meetings worden door de Franse beursorganisatie georganiseerd meestal i.s.m. het regionale, Franse EEN-netwerk (Enterprise Europe Network), al dan niet i.s.m. EEN Nederland. Een goed voorbeeld van samenwerking met EEN NL is SPACE, de jaarlijkse, internationale vakbeurs voor de intensieve veehouderij in Rennes.

Denk dus ook aan de aankondigingen op de website van EEN NL (http://www.enterpriseeuropenetwork.nl/ ) en/of volg hen op twitter.

Websites van vakbeurzen: goede informatiebron over sector

Bij het geleidelijk wegvallen van diverse digitale sectorale adressengidsen, neemt de rol van vakbeurzen toe voor het elkaar vinden als potentiële zakenpartners. Zie ook de websites van vakbeurzen voor een overzicht van de exposanten die aan de meest recente beurseditie hebben deelgenomen en/of  al geregistreerd staan voor de eerstvolgende editie. Dit biedt inzicht in de aanwezige bedrijven, w.o. ook distributiebedrijven en importeurs op de specifieke vakgebieden.

De websites van sommige vakbeurzen bieden verder niet alleen statistische  sectorinformatie maar ook nuttige juridische informatie m.b.t. een bepaald werkterrein.

2018-2019: enkele nieuwe beurzen & komende highlights!

In het overzicht vindt u enkele nieuwe vakbeurzen in 2018 zoals:

Natexpo – Lyon (24-28/09/2018): deze internationale vakbeurs voor biologisch, eerst tweejaarlijks, wordt vanaf 2018  jaarlijks en zal in de even jaren (dus in 2018) in Lyon-Eurexpo en in de oneven jaren in Paris-Nord Villepinte plaats vinden.

SIRHA GREEN – Lyon: de tweejaarlijkse, internationale foodservice & equipment beurs (horea & catering), SIRHA, krijgt vanaf 2018 een nieuwe variant in de even jaren: SIRHA GREEN. Het betreft hier een verkleinde versie van SIRHA met focus op ‘responsible & sustainable’.

Highlights:

SIVAL 2018 – Angers (16-18/01/2018): internationale tuinbouwbeurs. Landbouwbureau Parijs organiseert op 16/01 een netwerkreceptie.

SPACE 2018 – Rennes (11-14/09/2018): internationale veehouderijbeurs. Landbouwbureau Parijs organiseert een netwerkreceptie.

SIAL 2018 - Parijs (21-25/10/2018): tweejaarlijkse, internationale food beurs (7000 exposanten). Op SIAL 2016 telde Nederland 200 exposanten! Landbouwbureau Parijs organiseert een netwerkreceptie.

SIRHA 2019 – Lyon (26-30/01/2019): internationale foodservicebeurs – met Holland Culinary House en Bocuse d’Or World Finals. Interesse voor deelname in Holland Culinary House? Neem nu al contact op met Landbouwbureau Parijs (PAR-LNV@minbuza.nl).

International Festival Omnivore 2019 - Parijs (maart 2019): podium voor jonge, vernieuwende, innovatieve keuken i.s.m. (jonge) meesterkoks maar ook voor bedrijven met innovatieve foodproducten. Nederland is gastland op Omnivore 2019. Interesse voor deelname? Neem nu contact op met Landbouwbureau Parijs (PAR-LNV@minbuza.nl ).

Overzicht van Franse vakbeurzen 2018-2019

Bijgaand overzicht biedt het volgende:

Een chronologisch overzicht, vanaf datum van publicatie van het overzicht. Het overzicht loopt door t/m 2019, voorzover details bekend zijn.

*introductie met een aantal handige websites van beursorganisaties, praktijk van het zakendoen in FRA, NL informatieve websites voor het MKB, Nederlands-Franse zakenclubs, NL Dienstenloket, websites over de FRA foodmarkt (maar zie hiervoor ook overzicht van food vakbladen in rubriek ‘FRA vakbladen’ op het weblog);

*indeling per sector: landbouw – biologische landbouw/voedingsmiddelen en fair trade – voedingstuinbouw en sierteelt – veehouderij en gezelschapsdieren – visserij – voedingsmiddelen en equipment – horeca en catering – verpakkingen – milieu/biobased economy/energie/eco-technologie/biogas/laboratoria. 

Frequentie van updates:

Gemiddeld circa 2 à 3 maal per jaar. Bij beurzen waarvan de data in 2018/2019 nog niet exact bekend zijn, staat aangegeven in welke periode deze beurzen normaal gesproken plaats vinden.