Duurzame palmolie gezien vanuit een wetenschapsperspectief

Vorige week vrijdag 3 november organiseerde de Spaanse Stichting van Duurzame Palmolie een bijeenkomst over palmolie gezien vanuit het wetenschapsperspectief.

Bij deze stichting zijn ook bedrijven aangesloten als Vandemoortele (fabrikant van gebak en andere zoete bakkerswaren), Gracomsa (oliën en vetten), Lipsa (vetstoffen), Victory Oil Iberia (palmolie leverancier) en Campa Iberia (biobrandstoffen). Voedingsmiddelenfabrikanten zoals Unilever, Ferrero of Natra zetten zich in om palmolie te verdedigen na de kritiek van de laatste maanden en betreuren de valse berichten omtrent dit ingrediënt.

De bijeenkomst werd geopend door Roberto Torri, de voorzitter van de Spaanse Stichting van Duurzame Palmolie, waarna hij het woord gaf aan Margot Logman, Secretary General van de European Palm Oil Alliance (EPOA). Zij sprak over ‘een evenwichtig beeld van duurzame palmolie in Europa’ waarna Hooglerares Sportvoeding, Marcela González Gross, het woord nam om te vertellen over ‘voeding en palmolie’. De milieujournalist Luis Guijarro vertelde over ‘palmolie en duurzaamheid’ gevolgd door Dierengeneeskunde Hoogleraar Arturo Anadón die vertelde over ‘de analyse van verontreinigde stoffen in voedingsmiddelen: de situatie in Europa’. Na afloop van de presentaties was er ruimte voor een dialoog tussen de sprekers en een debat met het aanwezige publiek.

Kritiek weerleggen

Tijdens deze bijeenkomst hebben verschillende experts en wetenschappers een deel van de kritiek die palmolie, o.a. aanwezig in crèmes, sauzen, gebak, zoete bakkerswaren, maaltijden, snacks, pap en cosmetica, regelmatig ontvangt weerlegd. Tevens hebben zij benadrukt dat er nog meer grondig onderzoek moet worden gedaan.

Zo gaf Roberto Torri, de voorzitter van de stichting en tevens directeur institutionele en bedrijfsrelaties van Ferrero, aan dat “palmolie in veel producten voorkomt die worden gegeten door kinderen en hele families. Ik zou graag willen verzekeren aan de consumenten dat dit ingrediënt niet schadelijk is voor de gezondheid, want indien dit wel het geval zou zijn dan zouden alle internationale en Europese instellingen het verbieden”. Volgens hem is dit ingrediënt nog erg onbekend in Spanje waardoor een van de doelstellingen van de Stichting is om wetenschappelijk bewijs aan te leveren inzake de impact op de gezondheid en het milieu.

Informatie tegen het slechte imago

Tevens ontvangt palmolie kritiek inzake milieukwesties en ontbossing in de palmolie-producerende landen, voornamelijk Maleisië en Indonesië, waardoor de stempels zijn ontstaan die certificeren dat de palmolie duurzaam is.

Tijdens de bijeenkomst waar tevens vertegenwoordigers van het Spaanse Ministerie van Landbouw en Visserij, voedsel en milieu (MAPAMA) en AECOSAN (Spaanse NVWA) aanwezig waren, uitte Torri zijn kritiek over de stortvloed van vaak onjuiste informatie uit voornamelijk februari en maart dit jaar.

Tevens vermeldde hij dat “de sociale netwerken hebben bijgedragen aan de verspreiding van valse berichten overal”. Dit heeft geleid tot de belofte van verschillende supermarktketens aan de slag te gaan om dit ingrediënt te verwijderen uit haar huismerken. Er zijn zelfs merken die in Spanje productlijnen lanceerden met de vermelding ‘vrij’ van palmolie als een gezonder alternatief.

Volgens Horacio González, de adviseur van de Stichting, is dit niet “de beste manier om voortgang te boeken”, maar staat er tegelijkertijd op dat dit soort beslissingen binnen de vrije markt passen en het afzonderlijke beleid van ieder bedrijf.

Wetenschappelijk debat

Dierengeneeskunde Hoogleraar Arturo Anadón gaf aan dat het klopt dat er tijdens het raffineren van palmolie vervuilende stoffen vrijkomen – zoals dat bij andere plantaardige vetten gebeurt – en dat de maximale toegestane hoeveelheden worden geactualiseerd door de gezondheidsautoriteiten en de sector is bezig om deze terug te brengen.

Hooglerares Sportvoeding, Marcela González Gross, geeft aan dat van de vetten die aanwezig zijn in palmolie, ongeveer 50% verzadigd is, alhoewel dit kan verschillen per plant en de raffinage.

Tot slot werd er gevraagd naar de studie van IRB Barcelona over het versterkende effect van palmitinezuur op metastasering, waarbij beide hoogleraren duidelijk maakten dat dit onderzoek niet gericht was op het analyseren van de effecten van dit ingrediënt op de menselijke gezondheid, waardoor de omstandigheden waaronder deze test werd uitgevoerd niet overeenkomt met de werkelijkheid.

Bron: www.efeagro.com