Tulp als Nederlands symbool van internationalisering

Internationalisering van het hoger onderwijs en onderzoek is voor Nederland een belangrijk speerpunt. Internationale docenten en studenten versterken de Nederlandse kenniseconomie.

Nederlandse studenten doen relevante kennis en ervaring op voor de toekomstige (internationale) arbeidsmarkt en strategische samenwerkingsverbanden met buitenlandse partners ontstaan. Ook de Hanzehogeschool Groningen zet in op internationalisering. In oktober 2017 verwelkomt zij promovendus Yaroslava Kulchenko van de Belgorod State National Research University (BelSU) in Rusland.

Yaroslava, 25 jaar geleden geboren in Oekraïne, heeft al een mooie staat van dienst. Haar middelbare school heeft zij cum laude afgerond. Vervolgens studeerde Yaroslava Chemische Technologie in Donetsk. Haar cijfers waren zo goed dat ze een beurs kreeg om een jaar in Portugal aan de Polytechnic Institute of Tomar te studeren. Hierna verhuisde ze naar Belgorod, waar ze een masteropleiding volgde aan BelSU die zij ook cum laude heeft afgerond.

Nu, als promovendus van BelSU komt Yaroslava naar de Hanzehogeschool Groningen om te promoveren op het onderwerp “anthocyanen uit tulpen”. Anthocyanen zijn kleurstoffen in rood-blauwe planten. Het onderzoek van Yaroslava richt zich op het maken van zeer efficiënte zonnecellen met natuurlijke kleurstoffen, geïsoleerd uit tulpen. Zij wordt binnen de Hanzehogeschool Groningen begeleid door Rob van Haren, lector Transitie Bio-economie.

Anthocyanen uit tulpen

Tijdens haar masterstudie kwam Yaroslava voor het eerst in aanraking met het thema anthocyanen uit diverse bloemen en planten, waaronder tulpen. De tulp sprak het meest tot haar verbeelding, vooral het beeld van de Nederlandse tulpenvelden. Een delegatie van de Hanzehogeschool Groningen heeft in 2014 voor het eerst BelSU bezocht. Tijdens dit bezoek stond Yaroslava als studente te werken in één van de laboratoria. Ze was tulpenblaadjes aan het snijden. Dat ontging Rob Verhofstad, lid van het College van Bestuur, niet. “Ik vroeg waarom ze een project aan het doen was met tulpenblaadjes. Yaroslava gaf aan dat ze onder de indruk was van Nederland en dat ze droomde van een bezoek aan de tulpenvelden. Waarop ik de uitwisselingsmogelijkheden met onze hogeschool heb benoemd. We hebben het gesprek afgesloten met de opmerking: ‘Nou, wie weet...’. Daarna heeft Yaroslava al een intensieve uitwisselingsweek bij ons gevolgd en nu komt ze terug voor haar promotieonderzoek.”

Internationale voordelen

Als student ziet Yaroslava de voordelen van internationalisering. “In de periode dat ik in het buitenland studeerde heb ik mijn Engels kunnen verbeteren. Dit helpt in de communicatie met andere (buitenlandse) studenten maar komt ook later van pas wanneer ik ga werken. Ook ga ik straks bij de Hanzehogeschool mijn kennis vergroten en dat wat ik heb geleerd kan ik in Nederland ook goed in de praktijk brengen.

Al deze ervaringen helpen mij om mijn grote droom te verwezenlijken: het oprichten van een eigen cosmeticaonderneming. Hierbij maak ik gebruik van natuurlijke producten en kleurstoffen, zoals die uit de tulpen. Misschien lukt het mij zelfs een parfum te ontwikkelen van de tulpen uit de Keukenhof.”
Inna Kaskova is verantwoordelijk voor ‘internationalisering’ binnen de Belgorod State National Research University: een universiteit die in de top 7 van Rusland staat ten aanzien van het aantal  voltijdse internationale studenten. Zij stelt dat deelname aan een uitwisselingsprogramma essentieel is voor de professionele ontwikkeling van studenten. “Naast je eigen ontwikkeling zorg je ervoor dat je een concurrerende positie inneemt op de arbeidsmarkt. Toekomstige werkgevers geven aan dat studenten die een periode in het buitenland hebben doorgebracht gemiddeld meer ruimdenkend en onbevooroordeeld zijn, iets wat zeer wordt gewaardeerd in het steeds internationaler wordende werkveld. Studenten van onze universiteit waarderen de Hanzehogeschool Groningen om de hoge kwaliteit van het onderwijs, vooruitstrevende opleidingen, zeer goede infrastructuur en faciliteiten en de behulpzaamheid en vriendelijkheid van de Groningers.”

Binnen de Hanzehogeschool Groningen heeft het Instituut voor Life Science & Technology op dit moment de meest succesvolle samenwerking met BelSU. Die heeft alle elementen van onderwijs en onderzoek op bachelor-, master- en promovendusniveau in zich. Vanuit de Hanzehogeschool gaan jaarlijks tussen vijf en tien bachelor studenten en drie tot vijf docenten op uitwisseling naar Belgorod vanuit een Erasmus+-programma. Daar wordt gestart met een onderzoeksproject waar ze in tussentijd apart van elkaar aan werken. Een paar maanden later komen studenten en docenten uit Belgorod naar Groningen waar het project gezamenlijk wordt afgerond. Tevens zijn er jaarlijks twee tot vier uitwisselingsstudenten uit Belgorod die voor een Engelstalige minor naar Groningen komen. Naast Yaroslava voert een hogeschooldocent van de Hanzehogeschool zijn promotieonderzoek uit in Belgorod op het thema duurzame energie. Rob Verhofstad: “Belgorod is op het gebied van biologie en chemie een hele serieuze research university. De universiteit behoort tot de top 35 van het land. De Hanzehogeschool vindt in Belgorod een onderzoeks infrastructuur die wij zelf niet hebben. Daar tegenover staat dat wij de fundamentele onderzoeksresultaten verder kunnen brengen door die in de praktijk toe te passen, het liefst in samenwerking met het bedrijfsleven.”  Op initiatief van de Hanzehogeschool worden ook de TU Delft en de Rijksuniversiteit Leiden betrokken bij het promotieonderzoek van Yaroslava. Promotietrajecten zoals deze zijn hele mooie manieren om de samenwerking te laten groeien.

Tulp symbool van internationalisering

Het onderwerp van het promotieonderzoek van Yaroslava zou niet misstaan als Nederlands symbool van internationalisering. Immers,  de herkomst van onze niet-officiële nationale bloem ligt niet in Nederland maar in het Midden-Oosten: in Iran, Afghanistan en Kazachstan. Van daaruit heeft de tulp zich een weg gebaand via Turkije, Oostenrijk en Vlaanderen naar Nederland. Internationaler kan bijna niet.