21 april Handelsmissie Mexico met minister-president Rutte

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum -
  • Locatie Mexico

*Uitgesteld*

Wilt u zakendoen in Mexico? Ga dan van 21 tot en met 24 april mee met de handelsmissie met een focus op Tuinbouw en Maritiem/Energie.

Deze missie is in aanwezigheid van minister-president Mark Rutte. De missie is onderdeel van het bezoek van minister-president Rutte aan Mexico en Texas.

Kansrijke sectoren

De missie richt zich op de volgende kansrijke sectoren:

Tuinbouw

  • bedekte tuinbouw voor groenten, zacht fruit en sierteelt;
  • handel in tropisch fruit zoals avocado, limoen, mango, et cetera;
  • agro-logistiek.

De Mexicaanse agri-foodsector heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. Mexico is nu de 11e agro-foodproducent ter wereld. Het land behoort wereldwijd tot de top 5 producenten van veel agro-foodproducten. Ook is Mexico nummer 1 exporteur van tomaten, bier, avocado’s en groene pepers. En de 2e exporteur van limoenen en komkommers. De focus van de missie ligt op de technificering en verduurzaming van de productie.

Binnen de agri-food sector heeft vooral de tuinbouw zich in de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Met name binnen de 'bedekte teelt' (kassen en tunnels) is tussen 2003 en 2018 het oppervlakte zo'n 400 keer toegenomen: van 132 hectare naar 51.000 hectare. Het merendeel van de kasproductie (tomaat, paprika en komkommer) is bestemd voor de export naar de VS en Canada.

Rol van Nederlandse bedrijven

Nederlandse bedrijven spelen een belangrijke rol in deze ontwikkeling. Vooral Nederlandse kastechnologiebedrijven uit het midden- en hightechsegment, maar ook Nederlandse zaadveredelaars. Momenteel zijn er zo'n 60 van deze Nederlandse bedrijven actief in de Mexicaanse tuinbouw. Een aanzienlijk deel is gevestigd in de stad Quéretaro, het centrum van Mexicaanse hightech kastuinbouw. Deze stad ligt 3 uur ten noorden van Mexico-stad.

Deze Nederlandse bedrijven zijn zeer innovatief. Ook lopen ze voorop in duurzaamheid en in het efficiënt gebruik van water, energie, mineralen en kunstmest. Zij werken hierin veelal samen met Nederlandse en Mexicaanse kennisinstellingen - waaronder Wageningen University & Research (WUR) - en de Nederlandse overheid, de zogeheten 'gouden driehoek'.

De verwachting is dat de tuinbouwsector ook in de toekomst blijft groeien. Met de aanstaande ondertekening van de United States–Mexico–Canada Agreement (USMCA) blijft de export naar de VS waarschijnlijk toenemen. Dat vergroot ook de kansen voor Nederlandse bedrijven. Ook de Global Agreement tussen Mexico en de Europese Unie biedt nieuwe kansen voor de agro-sector.

Kansen in de Mexicaanse sierteelt

De Mexicaanse sierteelt is momenteel vooral nog bestemd voor de nationale markt. Er zijn echter diverse plannen om deze sector verder te ontwikkelen. Ook zijn er plannen om beter in te spelen op de tot nu toe vrijwel onbenutte sierteeltmarkt in de Verenigde Staten. Nieuwe wetsinitiatieven om kwekersrechten beter te beschermen zullen hier ook aan bijdragen. Zo heeft Mexico nog een groot onbenut potentieel voor de sierteelt, waar Nederlandse bedrijven van kunnen profiteren.

Vraag naar Nederlandse kennis van agro-logistiek

Tot slot is er veel vraag naar Nederlandse kennis van agro-logistiek. Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen kunnen een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van duurzame supply chains voor de export van Mexicaans tropisch fruit (met name limoenen en avocado’s) naar de Europese markt.

De export van avocado's draagt bij aan armoedebestrijding. Kleine boeren met minder dan 5 hectare grond zijn namelijk verantwoordelijk voor 80% van de avocadoteelt in Mexico. Dat heeft ook een positieve invloed op de marktdiversificatie van de Mexicaanse export. Op dit moment is er nog een grote afhankelijkheid van de Amerikaanse markt.

Programma

Bekijk het voorlopige programma (pdf, Engelstalig)

Meer informatie

Meer informatie en inschrijving voor deze missie.