Bite-sized, het wekelijkse nieuwsoverzicht uit het Verenigd Koninkrijk (week 18)

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat, week 18, 2024. Opgesteld door het LAN team van de Nederlandse Ambassade in Londen. Met in deze editie:

- Waarschuwing voor duurder brood, biscuits en bier in VK als gevolg van maandenlange regenval.

- Defra ziet af van verplichte methodologie voor eco-labelling in Engeland.

- Consumentenorganisatie Which? publiceert zorgen rond herkomstetikettering voedsel in VK.

Beeld: ©Richard Humphrey

Waarschuwing voor duurder brood, biscuits en bier in VK als gevolg van maandenlange regenval

De waarschuwing komt na een analyse van de Energy and Climate Intelligence Unit (ECIU) op basis van statistieken van het productschap AHDB en Defra. De aanhoudende regenval in het VK heeft geleid tot minder aanplant en overstromingen en stormen hebben geleid tot oogstverliezen. De regenval bedroeg de grootste hoeveelheid in een periode van 18 maanden ooit.

De analyse laat zien dat de tarweoogst dit jaar 30% kleiner kan uitvallen tot 10 miljoen ton of minder. De tarweproductie is al 15% afgenomen sinds november jl. Gevreesd wordt dat de aardappelproductie met meer dan vijf miljoen ton zal afnemen, 21,2% minder dan de gemiddelde oogst gedurende 2015-2023. De oogsten van gerst, haver en koolzaad staan ook onder grote druk.

Defra opende vorige maand een nieuw zogeheten Farming Recovery fonds met steun voor door wateroverlast getroffen boeren in Engeland. In Schotland worstelen boeren met een koud en nat voorjaar. De boerenorganisatie NFU Scotland vraag nu om hulp van de regering van Schotland.

Defra ziet af van verplichte methodologie voor eco-labelling in Engeland.

Vorige week publiceerde Defra een beleidsnota voor de verbetering van de transparantie van milieudata in de agri-food industrie in Engeland. Defra schrijft vooralsnog geen plannen te hebben voor de introductie van een verplicht eco-label of om zich te verbinden aan een bestaand of nieuw etiketteringsprogramma. Defra schrijft dat er weinig aanwijzingen zijn dat eco-labelling een impact heeft op consumentengedrag in de winkel en op het gedrag van bedrijven. De regering ziet hiermee af van een verplichte methodologie voor eco-labelling waarvoor ze eerder pleitte in de Government Food Strategy van 2022. Uit de beleidsnota blijkt ook dat de regering terugkomt op haar ambities voor de standaardisering van het meten en rapporteren van Scope 3 emissies door producenten van voedsel en dranken.

Er bestaan in het VK thans 21 vrijwillige eco-labelling programma’s die verschillende milieucriteria hanteren. In de nota schrijft Defra deze programma’s niet te willen verdringen omdat ze een belangrijke rol zouden spelen in het bevorderen van hoge productiestandaarden op boerderijniveau.

Consumentenorganisatie Which? publiceert zorgen rond herkomstetikettering voedsel in VK.

Onderzoek van de Britse consumentenorganisatie Which? laat zien dat herkomstinformatie soms ontbreekt, nietszeggend, inconsistent of misleidend is, schrijft Which?. Which? stelt dat de bevindingen laten zien dat herkomstetikettering moet worden verbeterd. Volgens Which? zou slechts de helft van de geënquêteerde consumenten de herkomstinformatie op etiketten behulpzaam vinden.

Which? schrijft dat het onderzoek weliswaar alleen een snapshot laat zien, maar dat de bevindingen waarschijnlijk aantonen dat soms niet aan de regels wordt voldaan. Wanneer wel aan de regels wordt voldaan kan de herkomstinformatie in de praktijk nog altijd weinigzeggend zijn, zoals in het geval van varkensvlees met de vermelding ‘EU and non-EU origin’.

Defra en de devolved regeringen houden thans een publieke consultatie over eerlijkere etikettering over de herkomst van voedsel en over de productiemethode voor dierlijke producten.