Nederland eregast tijdens de SIPSA SIMA in Algiers

Van 8-11 oktober bezocht Marjolijn Sonnema, DG Agro van het ministerie van LNV, de landbouwbeurs SIPSA SIMA in Algiers. Ruim 20 Nederlandse bedrijven uit verschillende agrosectoren namen aan de beurs deel, waaronder in het Nederlandse paviljoen.

Belangrijke Algerijnse wensen voor verdere ontwikkeling met Nederland zijn de aardappelteelt, de zuivelsector en de kasteelt. Ook is er een kansrijke afzetmarkt voor de opslag van landbouwproducten, slachtapparatuur en verwerkende industrie.  Nederland was dit jaar eregast en Marjolijn Sonnema opende samen met de Algerijnse minister van Landbouw, Abdelkader Bouazghi, deze jaarlijkse landbouwbeurs.

Bij verschillende gelegenheden spraken Sonnema en Bouazghi over de kansen voor verdere samenwerking. Hierbij kwamen ook thema’s zoals investeringsklimaat,  markttoegang en betalingsproblematiek aan de orde. Vanuit de eerdere afspraken in de Gemengde Commissie (mei 2018), kon de samenwerking op het gebied van fytosanitaire en veterinaire controle,  bedrijfssamenwerking en praktijkonderwijs verder worden geconcretiseerd. Tot slot nodigde Sonnema, namens de minister van LNV, minister Bouazghi uit voor een werkbezoek aan Nederland in de eerste helft van 2019.

Landbouwraad Maghreb

Niek Schelling