Presentatie NL strategische Kennis en Innovatie Agenda tijdens Food 4 Future Summit - Expo Foodtech 2024 Bilbao

Van 16-18 april vond de jaarlijkse editie van de Food 4 Future Summit- Expo Foodtech 2024 plaats in Bilbao. Thema’s als kunstmatige intelligentie, big data, het Internet of Things (IoT) en andere disruptieve technologieën die de manier waarop we voedsel produceren, distribueren en consumeren beïnvloeden en in de toekomst bepalen kwamen samen. Tijdens deze editie namen 287 exposerende bedrijven en 482 sprekers (uit 34 verschillende landen, o.a. NL) deel en bezochten 9.037 professionals uit de foodtech sector de Summit.

Beeld: ©LNV-team Madrid / LNV-team Madrid
V.l.n.r. Kees de Gooijer (TKI) en Machiel Kommers (LNV-raad Spanje)

Presentatie Nederlandse strategische Kennis en Innovatie Agenda

De LNV-raad, Machiel Kommers en Kees de Gooijer, Chief Inspiration Officer bij het Consortium for Knowledge and Innovation (TKI) van de topsector Agri & Food and BioBased Economy namen deel aan een sessie over de Nederlandse strategische Kennis en Innovatie Agenda.

In deze sessie stond de Nederlandse missie gedreven aanpak op het thema Landbouw, Voedsel en Water centraal. De Nederlandse agrofoodsector heeft een aantal sterke punten, zoals een innovatieve en zeer productieve sector, zeer efficiënte logistiek en verwerking en zeer goede kennisinstellingen. Dat brengt ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee om in te spelen op de mondiale uitdaging om goed en gezond voedsel te produceren voor een groeiende wereldbevolking waarvan dagelijks zo'n 800 miljoen mensen met honger naar bed gaan en 2,5 miljard mensen lijden aan overgewicht. Door publiek-private samenwerking tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden werkt Nederland aan klimaatneutrale, veerkrachtige, circulaire en robuuste productiesystemen.

Pick&Pack congres

Het Pick&Pack congres werd gelijktijdig gehouden en toonde de meest innovatieve toepassingen en oplossingen die de voedingssector transformeren naar een efficiënter, duurzamer en innovatiever bedrijfsmodel. Succesverhalen over het toepassen van automatiserings- en roboticaoplossingen en -oplossingen in logistiek en verpakking voor de voedingsindustrie werden gedeeld. Bedrijven zoals Pepsico, Campofrío, Danone, General Mills, Hijos de Rivera, Nauterra, Nestlé, Capsa of Diageo deelden hun strategieën om vooruitgang te boeken op het gebied van decarbonisatie en de circulaire economie. De Spaanse voedingsmiddelen- en drankenindustrie gebruikt momenteel 19% van de nieuwe industriële robots.

De data van het volgende Food 4 Future congres zijn reeds bekend. De editie van 2025 wordt gehouden van 13-17 mei in Bilbao.

Bron: Food4Future

Meer informatie:

Food 4 Future Summit - Expo Foodtech 2024 Bilbao

Pick&Pack congres

Foodtech Spanje (op deze site kunt u het rapport downloaden)

Overige events in Spanje